Monday, 31 October 2016

Bila Mama Tak Sihat

Bismillahirrahmanirrahim. 
Dengan Nama Allah, Tuhan Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.


Memang jenis suka update tengah-tengah pagi buta gamaknya saya ni. Time orang lain tengah lena, maybe ada juga yang sedang frust menunggeng sebab Selangor tumpas di tangan Kedah dalam perlawanan sebentar tadi, tidak lah saya pasti. Namun yang tentu-tentunya jadi esok ialah saya perlu pulang ke Terengganu untuk meneruskan tugas seperti biasa. 

Barangkali ada yang tertanya-tanya, bagaimana status keberadaan Faiq sekarang. Ya, Faiq masih lagi di bawah jagaan ibu dan bapa saya di Klang. Kenyataan yang pahit untuk ditelan namun perlu ditahan kerana itulah yang difikirkan terbaik buat masa sekarang.

Saya hormati semua pandangan readers. Ada yang bersetuju dengan keputusan ini malah tak kurang yang mencemuh. Saya terima dengan berlapang dada. Sebab musabab dan buruk baik telah kami fikirkan sedalamnya dan insha Allah kami berpegang pada ketentuanNya kelak.

Saya boleh memberikan seribu satu justifikasi mengapa saya harus berjauhan dengan anak tunggal saya. Namun, saya tidak akan melakukan itu, kerana saya berpendapat itu merupakan sesuatu yang peribadi. Apa yang boleh saya simpulkan, Faiq akan mendapat kasih sayang dan perhatian yang sepenuhnya dari atuk dan neneknya. Mungkin terlebih manja, namun saya yakin itu semua hanyalah sesuatu yang sementara.

Kepulangan saya ke Klang pada kali ini agak mengecewakan kerana status kesihatan saya yang kurang baik. Selsema, sakit tekak dan batuk menyerang saya sehingga saya hanya mampu terbaring sahaja di katil. Bagi seorang ibu bekas seorang anak pramatang, keadaan ini amat mengganggu kerana kami perlu menjaga keberishan dan mengambil langkah-langkah pencegahan lebih dari biasa agar anak tidak terjangkit sama.

Jadi, antara langkah-langkah yang saya praktikkan :-

  • Bila tekak mula rasa semacam, terus telan 2 biji vitamin C tak kisah la jenama apa pun, janji Vitamin C. Biasanya cara ini menjadi bagi saya, tapi kena betul-betul pastikan sakit tekak itu adalah pada stage yang awal, Kalau yang dah perit sampai telan air liur pun dah sakit, memang tak boleh pakai dah cara ni.
  • Kalau previous step tak jalan, kita sebagai ibu perlu segera mengambil rawatan sama ada secara saintifik atau alami. Saintifik dari segi mendapatkan khidmat nasihat dari doktor perubatan dan mengambil ubat-ubatan yang dibekalkan. Alami pula mungkin lebih kepada menggunakan bahan-bahan yang lebih semulajadi dalam penghasilan ramuan perubatan. Mungkin ubat-ubatan homeopati dan pemakanan sunnah. Saya usahakan secara kedua-duanya sekali. Selain ke klinik dan mengambil ubat-ubatan yang dibekalkan, saya juga mengamalkan madu setiap malam. Madu tu madu kampung biasanya.
  • Setelah rawatan diambil, kita sebagai ibu sepatutnya lebih berhati-hati dalam kebersihan semasa berurusan dengan anak-anak. Pakai topeng pelindung untuk mengelakkan cairan dari hidung dan mulut merebak keluar sehingga boleh menyebabkan jangkitan kepada si kecil. Tangan perlu sentiasa bersih semasa menyentuh anak dan paling penting, jangan dicium-cium mereka. Saya mengerti perasaan itu, tapi demi kesihatan mereka hindarilah semua ini buat sementara waktu. 
  • Terakhir, bekalkan vitamin C juga kepada anak-anak supaya antibodinya cukup kuat untuk melawan virus dan bakteria. Selain itu, kita juga boleh mengambil langkah berjaga-jaga dengan mengelakkan anak-anak mengambil sebarang minuman berais dan sejuk buat sementara waktu. Tekak mudah menjadi radang jika sering mengambil minuman berais. So, say no to iced drinks.

Tekilan juga rasanya kerana saya perlu menghabiskan masa di bilik dan bukan bersama Faiq.Sayu juga rasa hati bila saya diminta bukakan pintu bilik dan menemani dia bermain bersama. Duhai anak, kalaulah kau mengerti ;')

Menjadi ibu yang sihat itu sangat penting walaupun terllihat sebagai suatu yang remeh. Bagaimana mungkin anak-anak terjaga jika ibu juga tidak sihat? Doakan kesihatan saya segera sembuh dan kembali seperti sediakala. 

:)

No comments:

Post a Comment