Friday, 29 March 2013

Usaha Tangga Kejayaan

Bismillahirrahmanirrahim. 
Dengan Nama Allah, Tuhan Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.

Harap maklum, title macam entri motivasi penceramah dari Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) kan, tapi ini bukanlah berkisarkan tentang pelajaran, namun intipati dan mesej dari entri ini yang boleh digunapakai untuk semua golongan termasuklah students yang sedang membaca entri ini.


Amboi korang kalau bab online cepat je ye.. 

Integration dah study belum??

Haa, yang Form 4 tu... correction Ujian 1 dah settle dah? 


Hikhik.... Jangan marah haaa... Usik sikit je...

Ehhh.. jap-jap.

Gambar ni boleh guna ni untuk students Form 2.

Tunjukkan kat mana sel deria masam, manis, masin dan pahit  di lidah .

Hikhikhik.
Ehem.
Back to the topic.


Entri kali ini adalah back dated ye readers. Aku sebenarnya dah lama benar tak update entri blog ni sebab banyak sangat keje! I mean, memang banyak sangat! So, waktu cuti-cuti macam ni, barulah aku berkesempatan untuk update blog. 

Update pun dah tak berapa update sangat la. 
Cerita dah basi. 
Hahaha.

Setelah lama kami tak keluar bersama, aku dan AB decide nak bawak Faiq keluar untuk merapatkan silaturrahim antara kami.

So, kami dengan bangganya membawa Faiq ke Jusco Bukit Tinggi (again? duh!) untuk window shopping.

Hanyalah window shopping memandangkan hari tersebut adalah dalam pertengahan bulan. 

So faham-faham la.



Duit jangan kau pergi....
Tinggalkan diriku sendiri...


So, layankan gambar-gambar sepanjang kami berusaha mengambil hati Faiq dengan mengumpannya dengan kecanggihan teknologi seperti Galaxy Tab dan juga keseronokan bermain game di tempat permainan kanak-kanak, Jusco Bukit Tinggi.

Adakah usaha kami berjaya? 

Sama-sama kita saksikan.


:)


Macam aku je kan yang beriya. Diorang wat taktau je.
Guys..
What do we expect anyway?


Abah sedang berusaha untuk mengambil hati dak tecik Faiq dengan mengumpan game dalam Tab.
Nampaknya tiada respon positif dari target (Faiq).

Abah pulak yang syok main game.


Abah tidak berputus asa lalu membawa Faiq ke Playland Jusco Bukit Tinggi, Klang.

Playland kah namanya? Aku main hemtam je sebab aku pun tak tau. Kikikiki.


Ok, target macam berminat dengan mainan kat sini.
Steady abah...

Eh apa yang di tengok tu.....

*



*



*



*


Ohhhh...si big teeth rupanya!

Mentang-mentanglah sekarang dah ada teeth..
Dia pun sibuk jugak nak kawan ngan big teeth..


Alamak, target mulai takut dengan big teeth!

Lariiiiiiii!



Target nampaknya takut dengan semua benda termasuk la game ni.

Dalam takut-takut tu sempat jugak nak sentuh-sentuh button.


Usaha gagal nampaknya.

Lalu kami pun pulang dengan hampa sebab Faiq langsung tak happy dengan aktiviti jalan-jalan kali ni.

:(


Perjalanan pulang ke rumah perlu melintasi Giant Bukit Tinggi. 
Tiba-tiba aku terfikir, 

Why not kita bawak Faiq gi Giant? Selama ni, dia tak pernah jejak kaki (lebih tepat, aku yang tolong jejakkan kaki dia) ke sana.

Lalu AB menyahut cadangan aku dan terus belok menuju ke Giant.

Sebenarnya dulu kami takut nak bawak Faiq ke Giant sebab Giant kan tempat tumpuan, semua yang nak beli barang dapur mesti cari Giant bukannya Nobita ataupun Sizuka.
So kami assume Giant ni macam crowded gila and avoid Faiq dari bersiar-siar kat sana.

Tapi kali ni, naluri aku rasa nak bawak Faiq kat sana.

So we did brought him there. And guess what?


*



*



*



*



*



*


video

*



*



*




*




*

Faiq loves balls!

To be precise, Faiq loves balls in the ball cage at Giant!

Hahaha.


We made it!


Yes!!!!!


Usaha kami berjaya akhirnya untuk membawa Faiq jalan-jalan sambil bergumbira.

Poor Faiq.. Berbulan-bulan tak keluar jalan-jalan dengan mama dan abah.

Itupun hanyalah di Giant je.

Giant telah berjaya menambat hati Faiq.

Bukannya Jusco mahupun Pavilion.

:')

Giant pun Giant lah.

Asalkan Faiq boleh senyum dan ketawa.


I love you sweetie!














Thursday, 28 March 2013

Faiq : Tantrum at the Ophthalmology Clinic

Bismillahirrahmanirrahim. 
Dengan Nama Allah, Tuhan Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.



Sebagai seorang ibu kepada seorang bayi pramatang, ternyata aku harus hadapi pelbagai dugaan. Dari satu masalah ke satu masalah aku harungi bersama suami dan keluarga berkenaan Faiq. Faiq yang dilahirkan pada 17 Februari 2012 telah menyambut hari lahirnya yang pertama pada 2 minggu lalu. Boleh baca entri tentang ulangtahun Faiq :-


(entri ini hanyalah entri luahan hati aku, bukan entri sambutan harijadi atau birthday party memandangkan aku tidak berada di samping Faiq sewaktu harijadinya.)


Setelah melewati usia 1 tahun juga menandakan Faiq perlu menghadiri pemeriksaan mata khas untuk bayi pramatang. Setahun yang lalu, kira-kira selepas sebulan dilahirkan, Faiq telahpun menjalani pemeriksaan mata untuk memantau penglihatan Faiq sama ada normal ataupun mengalami ROP (Retinopathy of Prematurity). ROP ini berdasarkan pemahamanku ialah suatu keadaan di mana salur darah dalam retina mata berkembang secara abnormal bagi bayi pramatang. Keadaan ini disebabkan perkembangan retina mata terganggu akibat kelahiran mereka yang lebih awal dari yang sepatutnya. Tau tak retina tu kat mana? 


Daripada membazir dakwat marker, lukis dengan gigih lepas tu padam, ada baiknya aku upload hasil pathetic aku ini sebagai informasi bersama. Ni bebola mata kita ye, cuba cari retina tu kat mana.


Oleh sebab itulah, setiap bayi yang dilahirkan awal dari 37 minggu harus menjalani pemeriksaan mata untuk mengesan sama ada mereka mengalami ROP atau tidak. Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh dirawat dengan menggunakan terapi laser atau pembedahan bergantung kepada jenis kes tersebut.

Hasil dari pemeriksaan setahun yang lalu, alhamdulillah, Faiq bebas dari ROP.

Alhamdulillah, syukur ke hadratMu, ya Rabbi. :)

Walau bagaimanapun, Faiq masih perlu menghadiri pemeriksaan mata berkala iaitu pada umurnya 1 tahun untuk memantau keadaan penglihatannya dari semasa ke semasa. Dan hari ini, aku akan menceritakan pengalamanku bersama Faiq yang menghadiri pemeriksaan mata di Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) pada minggu yang lalu. 


Pada pukul 7.30 pagi, 4 Mac yang lalu, aku ke HTAR ditemani mama ke appointment mata Faiq. So dalam 15 minit kemudian sampailah kami di perkarangan hospital yang sentiasa sesak-masak dengan orang. Hello, ada yang dari pukul 6.30 ada beratur tunggu nombor tau! Punyalah nak balik awal punya pasal. Namun, mama Faiq tidaklah serajin itu, 6.30 pagi duk terkebil-kebil lagi atas katil, solat subuh, mandi sikit-sikit dah, pakai baju, seluar, sarung tudung, kemas beg Faiq (semalam tak mau ready, padan muka kau), kira-kira pukul 7.00 pagi barulah aku terkedek-kedek start kereta panas enjin. Angkut stroller masuk kereta, angkut beg Faiq, angkut Faiq, angkut mama, eh...salah...salah..

 Hehehe.

Angkut mama jawabnya aku yang kena admit ward patah pinggang. LOL



Perkarangan Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang.
Setelah urusan beratur ambil nombor, urusan mengumpat dalam hati sebab ada orang potong line, urusan mendiamkan Faiq nangis sebab takut dengan lembaga-lembaga yang berpusu-pusu di sekelilingnya, urusan pendaftaran dan pembayaran, barulah kami dapat ke Klinik Oftalmologi, Tingkat 1, Bangunan Klinik Rawatan Harian.

Bayaran yang dikenakan adalah sebanyak RM5.00 untuk setiap pesakit. Kalau di kecemasan RM1.00 je. Mungkin disebabkan aku akan ke klinik pakar, maka bayarannya juga mesti up sikit.



Lepas ni kalau nak pergi klinik mata kena sebut, " Oh, I nak ke ophthalmology clinic!"
Baru ada bau-bau doktor sikit.



Klinik Oftalmologi ni dibuka kepada awam termasuk dewasa pada setiap hari bekerja. Kebanyakkannya warga emas, mungkin sebab kebanyakkan warga emas ni mudah mendapat penyakit mata seperti katarak dan sebagainya. Babies pun ada, kebanyakkan yang preemie macam Faiq jugak untuk check ROP sebagaimana yang aku nyatakan di atas.


Sejujurnya, aku memang cuak kalau bab-bab check up ni. Mungkin sebab aku dah lalui perkara-perkara yang mengerikan sebelum ni, menyebabkan aku sangat takut dengan segala kemungkinan. Mungkin setahun yang dulu Faiq bebas dari ROP, tapi bagaimana pula dengan sekarang? 

Apakah matanya normal? Bagaimana penglihatannya? Jelaskah?

Soalan-soalan ini sangat menganggu perasaanku. Aku memang paranoid, readers! Rasanya kalau korang yang tak pernah kenal aku ni akan tahu perangai aku macam mana melalui blog ni. 

AKU MEMANG PENAKUT! 




Sabar menunggu giliran.



Dengan fikiran yang kusut, ditambah pulak dengan si cinonet Faiq tak mau dekat dengan siapa-siapa tambah memeningkan kepalaku. Menangis all the way sebab takut dengan semua orang. Kalau dah sepanjang hidup ni dia jarang keluar rumah, what do we expect kan...

 Yang dia kenal cuma Tok Abah, Tok Ma, aku, dan AB. Tu pun puas umpan bagi Tab, bagi handphone, bagi laptop barulah dia nak main dengan kita. 


Biarpun laptop dah lunyai jadi macam ni, tak pe lah. Faiq.
Mama n abah rela asalkan Faiq tak nangis jumpa kami.

Berbalik pada topik, Faiq terus-terusan buat perangai yang kurang comel masa kat klinik tu sebab dia langsung takmau duduk dalam stroller diam-diam supaya mama dapat berborak lebih dengan mak-mak kat situ.

Oleh sebab itulah entri ni macam takde gambar sangat sebab aku sibuk mendukung dia yang langsung tak boleh nampak orang asing depan mata dia.

Buat hospital sendiri la Faiq oi! 
Biar awak je sorang-sorang ada dalam tu.


*



*



*



*

*membebel cara mak-mak*

Wah! Tuanya aku! 

B.E.N.C.I







Senang aku dodoi dia tido. Baru dia senyap sikit.
Malu jugak diri ni rasanya sebab anak orang lain senyap je.


Nama Faiq dipanggil masuk ke bilik seorang pegawai optometri sewaktu dia sedang lena tidur. Aisey, tadi tak mau panggil, sekarang kalau nak panggil alamatnya amukan Faiq, sekali lagi bakal mengganggu ketenteraman klinik yang aman damai tu.

Pemeriksaan mata dilakukan dengan menitiskan sejenis cecair dalam kedua-dua bola mata Faiq.

"Mungkin pedih sikit ye, puan.."

Kata pegawai optometri tersebut.

Tapi bagi Faiq, tidaklah sesikit mana kot?

SATU. BLOK. BOLEH. DENGAR. DIA. MERAUNG.


Actually tak la pedih sangat kot, Tapi biasalah, Faiq kan propa macam mama dia gak. 

Muehehehehe.

Pegawai optometri tersebut meminta kami keluar sebentar untuk memberi laluan kepada pesakit seterusnya sementara menunggu kesan ubat mata tersebut bertindak. Cecair tersebut bertujuan untuk membesarkan anak mata (pupil) bagi memudahkan pemeriksaan dilakukan.

Jadi setengah jam lamanya lah kami menunggu dengan sabar.

Sabar di sini bermaksud :-

  1. Sabar dengan kesan ubat mata yang hanya boleh dilihat setelah 30 minit.
  2. Sabar dengan kesesakan pesakit yang sama-sama memerlukan rawatan mata di klinik tersebut
  3. Sabar dengan kerenah Faiq yang sememangnya restless dengan tindakan pegawai optometri yang kononnya mengganggu tidurnya tadi. Amboiiiii marah betul dia!
Dan benarlah sabar itu separuh daripada keimanan yang hakiki.
Memang mencabar ok!

Tok Ma bertindak sebagai agen penenang.
Well done, Tok Ma!
Kalau dengan aku, sampai pagi esok pun belum tentu dia nak berenti nangis.

Setelah sejam kemudian,

Biasalah, kalau setakat extend2 setengah jam tu. 

Huhuhu.


Nama Faiq telahpun dipanggil semula ke bilik pegawai optometri untuk diperiksa.

Cubaan demi cubaan dilakukan untuk melihat ke dalam matanya namun ditepis hebat oleh Hang Faiq. 

Macam-macam cara dah digunakan untuk mengumpan Faiq membuka matanya namun haraaaaammm tak jalan langsung!

Last-last cik pegawai optometri pun give up dan berkata, 

"Daripada apa yang saya nampak, mata dia ok, cuma tak boleh nak review sangat la sebab tak jelas kan.. Tapi overall saya nampak prestasi matanya normal untuk seusia dia."

Aku taklah berpuas hati sangat dengan penjelasan beliau. Tapi aku faham, dengan Faiq yang meronta-ronta tak mau diperiksa, takkan la aku nak harapkan penjelasan yang detail lagi panjang lebar.

"Lepas ni, puan kena jumpa doktor ya, sebab doktor nak check mata dia. Dari lahir hari tu tak pernah check mata dengan doktor kan.."

Kata pegawai optometri tersebut.

Sudah...jumpa doktor pulak dah!!! Meraung pulak la dalam bilik doktor tu.

Getus hatiku. Eiiii...benci betul! 

Benci bermaksud bukanlah aku membenci doktor mahupun pegawai optometri yang cun lagi innocent itu.
Benci bermaksud aku tak tau macam mana nak diamkan Faiq yang bakal meraung-raung dalam bilik doktor tu.

"How sure are you? Mana la tahu kalau dia tak meraung?"

Adakah itu yang korang nak bagitau aku?

He is my son. Memang aku masak sangat la dengan perangai Faiq Aqwa cinonet ni.



Setelah nombor dipanggil masuk, as I thought, memang betul dia takut sangat dengan doktor perempuan muda yang bertugas di klinik tersebut pada hari itu.

ARRRRRRRGGGGHHHHHH

Dan setelah pujukan aku tak menjadi, lalu Tok Ma jugalah yang menjadi Super Nek menenangkan Faiq.

Tok Ma is a

*


*


*


*

Hikhik. 

Rasa-rasa kalau mama tahu blog aku ni menjadikan beliau sebagai subjek ketawa pengubat duka beliau marah tak?


Sorry Ma.
Mama comel sangat. :P



Doktor tersebut juga gagal memeriksa mata Faiq kerana tantrum yang dilakukan dengan begitu jayanya oleh anakku yang satu itu. Lalu sebagai penyelesaian, Faiq diberikan appointment pada 8 bulan yang akan datang, iaitu pada bulan Oktober nanti untuk melihat perkembangan matanya.

 In Shaa Allah.


Macam comel je mata tu kan.
Terbeliak macam Faiq jugak.


Nampak tak betapa seriusnya tantrum dia, sampai kena tulis "Crying, unconsolable" dalam report.
 (Supposed to be inconsolable)



Haihhhh.

Eye check up hari ni tidaklah begitu berjaya disebabkan oleh masalah teknikal yang dicetuskan oleh dak kecik Faiq. Ya, aku tidak menyalahkannya. Jauh sekali memarahinya. 

Selama ini Faiq jarang keluar bersiar-siar, berjumpa orang ramai, jumpa kawan-kawan sebaya dengannya kerana kami khuatir dengan tahap kesihatannya. Kesan daripada itu, Faiq menjadi seorang penyendiri, hanya mahu pada insan-insan yang biasa dengannya dan pemalu. Ya, mana mungkin Faiq mudah didekati. Kelihatan sedikit jakun pada pandangan orang ramai, mungkin.

Kenapa la anak dia ni buat perangai sangat? Bising betul! Mak dia tak ajar ke?

Degil betul anak dia ye.. Nasib baik anak aku tak macam tu.

Agaknya mak dia tak pernah ajak berjalan kot.. Mak dia pun satu, bawak la anak berjalan kalau ye pun. Ni kalau shopping tinggalkan anak kat rumah. Macam mana la anak tu nak biasa dengan orang lain?



Mungkin segilintir pihak memandang sinis padaku. 

Go ahead, cakaplah apa saja. 

:)




Kami lebih mengerti bagaimana mencabarnya membesarkan Faiq Aqwa.

Just arrived home.
 Baru la cool down sikit di samping bantal busuk tersayang.












Wednesday, 6 March 2013

Faiq : Flixotide Evohaler

Bismillahirrahmanirrahim. 
Dengan Nama Allah, Tuhan Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.


Readers yang budiman ( puji sikit sebagai motivasi :P)


Entri tentang Faiq lagi ye hari ni. Adakah anda bosan? 



Bajet ramai sangat yang tunggu-tunggu entri dari kau. 



Ok, foooooiinnnne. Walau takde sape nak baca pun, aku tetap nak update jugak.


"Ok, fine.. As you wish. This is a free country."

Ayat lecturer dulu masa kitorang insist nak fotostat jugak buku tebal Mc Graw Hill yang beratus-ratus ringgit tu. Tapi melakukan perkara lagha sepertu shopping kasut kat Mines atau tengok wayang cerita Hollywood di Midvalley tidaklah pulak merungut dengan wang yang dibelanjakan. :’) Student Melayu. Camtu la. I mean aku la. Janganlah terasa dan mengecam blog ini sebagai blog yang menghentam orang Melayu. Please eh. Ni motivasi sebagai pembakar semangat dan lemak as well. :P

Back to the topic.

Suka OOT tauuuuu…

Sejak kebelakangan ni, Faiq nampak ok, alhamdulillah. Walau bagaimanapun, Faiq masih lagi dalam treatment menggunakan inhaler. Oh ya, readers tau tak, Faiq telah ditukarkan inhalernya? Sebelum ni, aku maklum inhaler yang digunakan ialah jenis Ventolin dan Berodual. Boleh baca entri tu kat sini.

Tapi, Dr. Chong, doktor yang kami percayai untuk merawat Faiq, telah menukarkan inhalernya pada jenis Flixotide Evohaler. Boleh tengok entri Dr. Chong kat sini. (Kelaaaas Dr. Chong masuk blog Esprit ni. Hikhik. Tak pasal-pasal glam gitu. :p)


Ini ialah Flixotide Evohaler yang dimaksudkan :-

For Faiq : 1 puff 2 times a day.
For Mama : 1 Cream Puff 2 times a day.
Muehehehe.


Kenapa kena guna Flixotide Evohaler ni? Dan apa perbezaannya dengan Ventolin dan Berodual?


Menurut Dr. Chong, ( fakta ini aku dapat dari abah, memandangkan beliau yang bawa Faiq ke klinik Dr. Chong hari tu. Tau tak kenapa bukan aku yang bawak? Ha, korang boleh baca kat sini).

Flixotide Evohaler ni digunakan sebagai prevention daripada mendapat batuk. Faiq tak boleh batuk. Kalau dapat sekali, mulalah akan melarat sampai ke paru-paru dan sebagainya. 

TAKMO INGAT.



Oleh sebab itulah, Dr. Chong membekalkan inhaler jenis ini.


Kenapa pulak kena tukar? Tak boleh ke pakai Ventolin atau Berodual?

Adakah soalan itu yang bermain Lalalitamplom dalam otak anda? Ekeke. Begitu juga dengan otakku sewaktu mendapat tahu berita ini. Ok, macam ni readers. Evohaler ini lain dengan Ventolin mahupun Berodual. 

Ok, make it like this.


Ventolin and Berodual  = ubat
Flixotide Evohaler = vitamin


Ok, faham tak analogi tu? Flixotide Evohaler ni macam vitamin. Untuk mengelakkan Faiq dari dapat batuk. At least, kalau dapat pun taklah terlalu kerap. Macam ni lah rupa dia Flixotide Evohaler tanpa kotak.

Flixotide Evohaler with cap.
Background napkin ok, oldskool :P



Flixotide Evohaler without cap.





Masih lagi guna Aerochamber yang sama.

Flixotide Evohaler dimasukkan ke Aerochamber macam ni.




  
Dan juga cara yang sama.

Kalau nak buat sorang-sorang memang tak jadi. Ni tok abah yang tolong buatkan.
Mama duk sibuk snap gambar.
Khas untuk readers Esprit ni. :)





  
Dengan rontaan yang sama.

"Apakah salahku sehingga diperlakukan seperti ini??"





 Faiq dan aerochamber memang musuh tradisi bak Dato' Lee Chong Wei dan Lin Dan.




  

Hikhik. 

Harapnya dengan adanya Flixotide Evohaler ni dapatlah Faiq kurangkan batuknya dan terus sihat dan cerdas. 

Ameen.

:)