Friday, 24 January 2014

Bila Lagi?

Bismillahirrahmanirrahim. 
Dengan Nama Allah, Tuhan Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.


Tahun ni, di sekolah aku je dah 5 orang kawan-kawan aku pregnant. Ada yang bakal menimang cahaya mata pertama, ada yang menyusul untuk yang kedua. Alhamdulillah, May Allah ease everything in their pregnancies.

Ada juga yang bertanya, aku bila lagi? Hahaha. Ni kalau diorang tanya aku sebelum aku dapat Faiq, confirm balik rumah aku akan nangis-nangis sebab emosi. Tapi memandangkan, what they actually meant was the second child, aku takde la rasa emosi mana. Jawapan aku :-

"Hold dulu"
(sambil buat tangan macam huruf T (time out))

Kalau ditanya pada diri sendiri, adakah aku bersedia? Adakah kami bersedia? Kami juga susah untuk menjawab. Kerana banyak faktor yang harus difikirkan. Hidupku bukanlah seperti orang lain. Hidup anakku bukan seperti anak-anak yang lain. 

Lain sangat. 
Jadi tidak wajarlah kami harus mengikut acuan hidup orang lain. 

Betul tak?

Secara jujur dan rendah hatinya, kami belum lagi bersedia kerana banyak lagi komitmen pada anakanda Faiq yang harus dibereskan. Faiq juga baru sahaja kami kenal pasti mempunyai masalah tulang belakang iaitu kyphoscoliosis yang telah aku perihalkan dalam entri yang lepas.


Lalu, hati kecilku berkata, mungkin inilah masanya kami harus beri perhatian pada Faiq. Sementara kami masih bertiga, bukan berempat atau berlima. Pada waktu inilah, kasih sayangku harus menjadi kepunyaan Faiq seorang kerana aku tahu, jika dia beradik, perhatian dan kasih sayang harus dibahagi dua. Walau sejauh mana aku cuba berlaku adil, aku hanya manusia biasa. Pasti yang tua perlu mengalah. Pasti Faiq perlu menerima keadaan itu. Pasti si adik menguasai perhatianku.

Kami berbincang, dan memutuskan bahawa mungkin buat masa sekarang, belum lagi. 

Kelihatan aku seolah-olah menafikan rezeki, namun apa yang boleh aku katakan, biarlah urusan itu hanya Allah yang mengaturkan. Aku hanya mampu berserah segalanya padaNya. 

Bagiku, biarlah kami membesarkan Faiq dengan kualiti (in shaa Allah) kerana jika kami terlalu mementingkan kuantiti, khuatir kami tidak mampu untuk memberikan yang terbaik buat mereka semua.

In shaa Allah, masanya pasti tiba jika rezeki itu sesuai dengan keadaan kami ketika itu.

Allahumma Ameen. 

:)No comments:

Post a Comment