Wednesday, 6 March 2013

Faiq : Flixotide Evohaler

Bismillahirrahmanirrahim. 
Dengan Nama Allah, Tuhan Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.


Readers yang budiman ( puji sikit sebagai motivasi :P)


Entri tentang Faiq lagi ye hari ni. Adakah anda bosan? 



Bajet ramai sangat yang tunggu-tunggu entri dari kau. 



Ok, foooooiinnnne. Walau takde sape nak baca pun, aku tetap nak update jugak.


"Ok, fine.. As you wish. This is a free country."

Ayat lecturer dulu masa kitorang insist nak fotostat jugak buku tebal Mc Graw Hill yang beratus-ratus ringgit tu. Tapi melakukan perkara lagha sepertu shopping kasut kat Mines atau tengok wayang cerita Hollywood di Midvalley tidaklah pulak merungut dengan wang yang dibelanjakan. :’) Student Melayu. Camtu la. I mean aku la. Janganlah terasa dan mengecam blog ini sebagai blog yang menghentam orang Melayu. Please eh. Ni motivasi sebagai pembakar semangat dan lemak as well. :P

Back to the topic.

Suka OOT tauuuuu…

Sejak kebelakangan ni, Faiq nampak ok, alhamdulillah. Walau bagaimanapun, Faiq masih lagi dalam treatment menggunakan inhaler. Oh ya, readers tau tak, Faiq telah ditukarkan inhalernya? Sebelum ni, aku maklum inhaler yang digunakan ialah jenis Ventolin dan Berodual. Boleh baca entri tu kat sini.

Tapi, Dr. Chong, doktor yang kami percayai untuk merawat Faiq, telah menukarkan inhalernya pada jenis Flixotide Evohaler. Boleh tengok entri Dr. Chong kat sini. (Kelaaaas Dr. Chong masuk blog Esprit ni. Hikhik. Tak pasal-pasal glam gitu. :p)


Ini ialah Flixotide Evohaler yang dimaksudkan :-

For Faiq : 1 puff 2 times a day.
For Mama : 1 Cream Puff 2 times a day.
Muehehehe.


Kenapa kena guna Flixotide Evohaler ni? Dan apa perbezaannya dengan Ventolin dan Berodual?


Menurut Dr. Chong, ( fakta ini aku dapat dari abah, memandangkan beliau yang bawa Faiq ke klinik Dr. Chong hari tu. Tau tak kenapa bukan aku yang bawak? Ha, korang boleh baca kat sini).

Flixotide Evohaler ni digunakan sebagai prevention daripada mendapat batuk. Faiq tak boleh batuk. Kalau dapat sekali, mulalah akan melarat sampai ke paru-paru dan sebagainya. 

TAKMO INGAT.



Oleh sebab itulah, Dr. Chong membekalkan inhaler jenis ini.


Kenapa pulak kena tukar? Tak boleh ke pakai Ventolin atau Berodual?

Adakah soalan itu yang bermain Lalalitamplom dalam otak anda? Ekeke. Begitu juga dengan otakku sewaktu mendapat tahu berita ini. Ok, macam ni readers. Evohaler ini lain dengan Ventolin mahupun Berodual. 

Ok, make it like this.


Ventolin and Berodual  = ubat
Flixotide Evohaler = vitamin


Ok, faham tak analogi tu? Flixotide Evohaler ni macam vitamin. Untuk mengelakkan Faiq dari dapat batuk. At least, kalau dapat pun taklah terlalu kerap. Macam ni lah rupa dia Flixotide Evohaler tanpa kotak.

Flixotide Evohaler with cap.
Background napkin ok, oldskool :P



Flixotide Evohaler without cap.





Masih lagi guna Aerochamber yang sama.

Flixotide Evohaler dimasukkan ke Aerochamber macam ni.




  
Dan juga cara yang sama.

Kalau nak buat sorang-sorang memang tak jadi. Ni tok abah yang tolong buatkan.
Mama duk sibuk snap gambar.
Khas untuk readers Esprit ni. :)





  
Dengan rontaan yang sama.

"Apakah salahku sehingga diperlakukan seperti ini??"





 Faiq dan aerochamber memang musuh tradisi bak Dato' Lee Chong Wei dan Lin Dan.




  

Hikhik. 

Harapnya dengan adanya Flixotide Evohaler ni dapatlah Faiq kurangkan batuknya dan terus sihat dan cerdas. 

Ameen.

:)





5 comments:

  1. olololol comelnye faiq nangis

    ReplyDelete
  2. hehehehe..comei toi mudak faiq..
    tengok pic ni teringat time anak sha kena nab. masa warded pantai sbb accute bronchitis..melalak tak heengaaat..he3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahaha.. memang sampai sekarang dia marah betul dengan Aerochamber tu. Tapi yang pelik, lepas dah siap, dia sibuk pulak nak main benda tu. Tadi takut... hehe...semoga anak Sha pun sihat walafiat hendaknya... thank you Sha sbb view blog ni!

      Delete